Zithoek met tv en haard - Pinta
INSPIRATIE

Zithoek met tv en haard

18 april, 2023

Buiten schijnt de zon en iedereen kan niet wachten om lekker naar buiten te gaan en toch ga ik het nu even hebben over een winters onderwerp: Hoe ga je in een zithoek de haard combineren met ook nog de tv? Afgelopen wintermaanden hebben wij als ontwerpers van PINTA interieuradvies gegeven bij onze partner DRU. De meest voorkomende vraag: Hoe ga ik mijn zithoek indelen rondom de haard maar tegelijkertijd ook bij de tv? En hoe zorg ik er dan voor dat de haard het middelpunt vormt en niet de tv.

Haardtip 1:

Heb je voldoende ruimte dan kun je kijken of je de haard ver genoeg van de tv kan plaatsen zodat deze niet met elkaar gaan concurreren. Beide objecten tegen een andere wand is alleen mogelijk in een grote zithoek. Is de ruimte beperkt of heb je veel raampartijen dan kun je het beste de tv met de haard combineren in één meubel voor een rustiger geheel in je zithoek.

Haardtip 2:

Let goed op de verhoudingen van een haard ten opzichte van de andere vlakken, zeker bij een inbouwhaard. Zodra je tv en haard in één meubel combineert gaat de maat van de tv ook belangrijk worden en meespelen als vlak in de verhoudingen. Zet je de tv los op het meubel dan wordt dat al iets speelser.

Haardtip 3:

Bij een inbouwhaard komt vaak ook veel maatwerk kijken. Dit biedt wel mogelijkheden om dit gelijk door te laten lopen als tv-meubel. Zo kan je er bijvoorbeeld ook voor zorgen dat de tv weg valt achter een (schuif)deur zodra je lekker bij de haard wilt zitten en de tv uit hebt staan, dan is deze ook meteen uit het zicht.

Haardtip 4:

Het liefst heeft iedereen zijn haard zo breed mogelijk, maar is dat beter? Liever een smalle haard en een mooi vuurbeeld dan een brede haard en een klein vuurbeeld. Zeker in de geïsoleerde woningen van nu, waar de haard puur voor de sfeer is bedoeld, kun je het beste een wat compactere haard toepassen. Deze kan je  mooi laten branden, lekker bij blijven zitten, zonder dat alle ramen open moeten staan.

Haardtip 5:

Er is veel vraag naar een inbouwhaard, maar heb je ook al wel eens gedacht aan een vrijstaande haard? Scheelt vaak veel in de kosten en ook een vrijstaande haard kun je verbinden met een tv meubel door bijvoorbeeld een plateau toe te passen dat doorloopt onder beide elementen.

Er moeten veel keuzes gemaakt worden bij het aanschaffen van een haard waar je uiteindelijk ook aan vast zit. Zoals in mijn vorige blog 'Help! Een nieuw interieur?' al besproken zijn aan het begin van een bouw en/of verbouwing de aansluitpunten nog te bepalen of te verplaatsen zonder veel extra kosten te maken. Vind je het ook lastig om je zithoek in te richten? PINTA kan je helpen met het maken van een plan!

Deel dit bericht op social media
ONZE PARTNERS