Verlichting: maak van je huis een theater! - Pinta
INSPIRATIE

Verlichting: maak van je huis een theater!

09 maart, 2018

Verlichting is een van de lastigste dingen om goed toe te passen in je interieur. Je kunt nóg zo’n fijne sfeer neerzetten, als het licht niet goed is, slaat de sfeer ook dood. De PINTA interieur-ontwerpers helpen graag bij het samenstellen van een goed lichtplan: zowel qua uitstraling van armaturen passend in de sfeer van je interieur, als voor het plaatsen van het juiste licht op de beste plek.

We geven graag een paar tips en tricks waar je zelf op kunt letten bij aanschaf van nieuwe verlichting:

Verlichting maak van je huis een theater!

Verlichting tip 1:

Licht dat alleen vanuit  het plafond komt, geeft een vlakke en saaie sfeer. Zorg ervoor dat er ook andere soorten verlichting zijn.

Verlichting tip 2:

Vaak zie je dat licht een ruimte letterlijk afbreekt op 1.80: dit komt door dat alle lampen zo’n beetje dezelfde hoogte hebben: de hanglamp boven tafel, de staande lamp op de vloer én de tafellamp op het dressoir. Dit kun je doorbreken, door voor een uplighter te kiezen. Doe dit overigens alleen als je plafond mooi strak afgewerkt is. Ook verlichting lager plaatsen, of zelfs onder de bank of kast geeft al een veel sprankelender sfeer.

Verlichting tip 3:

Kijk goed wat voor soort licht een lamp geeft: een kroonluchter kan geweldig zijn in je interieur, maar geeft dit ook het gewenste licht-effect boven de eettafel? Als je daar een plezierige lichtbundel wil hebben, dan kies je liever voor een lamp met een dichte kap, zodat het licht naar beneden gestuurd word, en niet de ruimte in.

Verlichting tip 4:

Test het licht thuis uit als dat mogelijk is. Sommige kappen die halftransparant zijn, geven ook een lichtspeling op de wanden en het plafond. Dit kan een hele leuke bijkomstigheid zijn, maar als je een gedessineerd behang hebt, dank an het ‘too much’ zijn.

Verlichting tip 5:

De kleur van de lichtbron heeft ook veel invloed op de sfeer. Er zijn veel lichtkleuren. Zoek vantevoren uit wat voor kleur verlichting het beste past in je interieur. Er zijn winkels die juist in de lichtbronnen gespecialiseerd zijn.

Verlichting goed toepassen blijft lastig, en het is belangrijk vooraf er goed over na te denken. Zéker als je een verbouwing tegemoet gaat waar alle bedrading perfect weggewerkt kan worden.
Schakel een professional in om met je mee te denken, zo voorkom je fouten die je later moeilijk kunt herstellen. Kijk op de website van PINTA voor alle mogelijkheden omtrent advies.

Deel dit bericht op social media
ONZE PARTNERS