Lichtplan - Pinta
INSPIRATIE

Lichtplan

06 november, 2022

Nu de dagen snel korter worden merk je weer hoe belangrijk goede verlichting is. Binnen het interieurvak zeggen we wel eens: ‘verlichting is de kroon op het interieur’ en dat klopt helemaal. Het is een belangrijk onderdeel van een interieurontwerp. Ga je nieuwbouwen dan is het helemaal belangrijk om een goed lichtplan te hebben, omdat er al in een vroeg stadium aan je gevraagd wordt waar de lichtpunten moeten komen. Hierbij is een goed interieurontwerp met lichtplan echt onmisbaar!

Verlichting kun je onderverdelen in basisverlichting, sfeerverlichting en accentverlichting. Basisverlichting bestaat meestal uit hanglampen en spotjes, sfeerverlichting uit schemerlampen en wandlampen en bij accentverlichting moet je denken aan een bijvoorbeeld een schilderijspotje of leeslamp.

Je wilt op alle zitplekken in je woonkamer wel goede verlichting hebben om wat te lezen ofzo. Inbouwspotjes zijn hierbij ideaal. Ze vallen niet op en geven goed licht. Wel belangrijk is het om inbouwspots te kunnen dimmen. Dat geldt trouwens voor bijna alle verlichting. Als je gaat nieuwbouwen of verbouwen dan kies je tegenwoordig uiteraard voor ledverlichting. Ledverlichting geeft ander licht dan de oude vertrouwde gloeilamp maar heeft ook veel meer mogelijkheden. Zo kun je ledverlichting in de vorm van bijvoorbeeld de Philips Hue met een app bedienen en de lichtkleur en lichtsterkte naar wens instellen. Kies je voor de normale ledspots let er dan op dat de lichtkleur 2700K (kelvin) is. Naarmate het getal hoger is wordt de lichtkleur kouder en dat wil je niet in je huiskamer.

Een goede verdeling van de lichtpunten in de ruimte is belangrijk. Niet alleen in het horizontale vlak maar ook in het verticale vlak. Door het gebruik van vloerspots en wandlampen breng je een goede afwisseling aan in het verticale vlak. Zorg dat wandlampen aangesloten worden aan een ingebouwd lichtpunt zodat je geen lelijke snoeren hoeft te zien. Dat kan echt niet meer!

Indirecte verlichting, bijvoorbeeld onder een zwevend tv-meubel of boven in een terugliggend plint van de schouw geeft een mooi strijjklicht.

Je merkt het al, er komt veel kijken bij de keuzes in verlichtingsmogelijkheden. Laat je goed informeren door een lichtexpert of laat een lichtplan opstellen door een Pinta-ontwerper.

Deel dit bericht op social media
ONZE PARTNERS