Hoe krijg ik een fijne zithoek? - Pinta
INSPIRATIE

Hoe krijg ik een fijne zithoek?

21 maart, 2023

Een plek waar we lekker op de bank kruipen om even te relaxen, even lekker tv kijken of bij de haard zitten. Deze plek moet natuurlijk fijn zijn en aanvoelen als een gezellige zithoek. Maar hoe ga je deze ruimte fijn laten aanvoelen? Hierbij een paar tips voor het creëren van een gezellige zithoek:

Zithoek tip 1 - Afmeting:
Denk nu niet hoe groter mijn zithoek hoe beter. Vaak wordt deze hierdoor alleen maar ongezelliger. Probeer de afstand van bank tot tv, bank tot fauteuils, zo rond de 4,5 tot maximaal 5 meter te houden. Dat is al een royale afstand. Heb je een wat smalle zithoek? Dan zul je moeten proberen om er optisch wat meer breedte in te krijgen. Dit kun je doen door een element (fauteuil, vloerkleed) niet in de lengte richting te zetten, maar juist in de breedte om te benadrukken.

Zithoek tip 2 - Vloerkleed:
De zithoek wordt vaak opgebouwd uit verschillende elementen. Tv, (hoek)bank, fauteuil en salontafel zijn toch wel de belangrijkste elementen. Om hier nu een geheel van te maken kun je een vloerkleed toepassen. Dit zorgt voor een verbindend element van alle losse onderdelen en zorgt gelijk voor meer sfeer. Neem daarom het vloerkleed ook niet te klein, het moet niet een extra los onderdeel worden in de zithoek.

Zithoek tip 3 - Kleur:
Durf een kleur toe te passen! Alles wit blijft al snel steriel, warme tinten zorgen voor meer gezelligheid. Probeer contrast te zoeken in materialen, bijvoorbeeld een bank in stof en de fauteuil of poef in leder. Welke kleur je moet kiezen? Dit is vooral erg persoonlijk, maar probeer je favoriete kleur eens te combineren met een tweede kleur zodat andere materialen er ook mooi in opgaan. Uiteindelijk is het belangrijk dat er een combinatie ontstaat die goed in balans is.

Zithoek tip 4- Verlichting:
Vaak vind je in het midden van het plafond in de zithoek een centraaldoos. Dit is tegelijkertijd een lichtpunt en wordt dan ook vaak daarvoor gebruikt. Dit geeft alles behalve gezellig licht. Ga in de zithoek meer werken met sfeerverlichting en denk daarbij aan verschillende soorten lampen zoals een tafellamp, vloerlamp als uplighter en een leeslamp. Op deze manier heb je verschillende soorten verlichting die bijdragen aan de sfeer in de zithoek. En dat punt in het plafond? Hang er een simpele spot neer die je aan kan doen als je iets kwijt bent of laat het punt dicht stucen.

Zithoek tip 5 - Rust:
Tot slot, een wens die we vaak horen: We willen meer rust in de zithoek. Vaak is dit een combinatie van opruimen, spullen wegdoen en aantal objecten vergroten. Heb je een 2 en 3 zitsbank gecombineerd met in de hoek nog een tafeltje met losse spullen? Vervang deze eens voor een hoekbank, dat brengt al meteen veel meer rust. In je ruimte te klein voor een hoekbank denk dan eens aan een wat langere bank met losse voetenbank. De rust breng je er vooral in met de juiste balans van elementen, kleuren en materialen. En dat hoeft niet altijd symmetrisch te zijn!

Genoeg aandachtspunten om van een saaie zithoek een gezellige zithoek te maken. Er zijn natuurlijk vele mogelijkheden en die kun je niet allemaal in één zithoek kwijt. Kan je ook niet kiezen? En kunnen wij jou helpen? Neem dan gerust contact op zodat PINTA jou kan helpen!

Deel dit bericht op social media
ONZE PARTNERS