Hoe deel ik mijn keuken handig in? Keukeneiland? - Pinta
INSPIRATIE

Hoe deel ik mijn keuken handig in? Keukeneiland?

24 juli, 2023

Een van de eerste dingen die gekozen moeten worden tijdens een nieuwbouwproject. De locatie van de keuken en de indeling. Ook bij een verbouwing zal in de installateur snel de aansluitpunten willen aanleggen op de juiste plek dus ook dan zul je snel de keukenindeling moeten doorgeven. Een vast gegeven dat niet makkelijk aan te passen is en dus het liefst in een keer goed moet zijn. Maar waar moet je allemaal rekening mee houden? Naast dat een keuken er fraai uit moet zien wil je deze graag ook praktisch en werkbaar houden.

Werkdriehoek:

Deel de keuken in vanuit de gedachten koken-spoelen-koelen. Deze functies zijn het beste werkbaar zodra deze in een driehok verdeeld zijn in de ruimte. Dus bijvoorbeeld kookplaat (koken) en wasbak naast elkaar gesitueerd met aan de andere zijde (bijvoorbeeld in een kastenwand) de koelkast (koelen). Daartussen steeds een afstand van circa 115 cm is de ideale werkdriehoek. Let daarbij met name op de afstand van koken en spoelen, als voorbeeld een pan met heet water afgieten, liefst blijf je met de pan op hetzelfde werkblad en verplaatst je slechts enkele stappen voor veiligheid en gebruiksvriendelijkheid.

En dan de grootste wens die wij vaak voorbij zien komen bij een keukenontwerp: Een eiland. Echter is dit niet altijd de mooiste oplossing, maar soms geeft het wel een mooie invulling aan de ruimte.

Voordelen van een keukeneiland:

Aan een eiland kun je barkrukken plaatsen. Deze zullen zorgen voor meer contact met de andere mensen in de ruimte, vooral tijdens het koken kun je er even bij gaan zitten. De oppervlaktes in een woonruimte worden steeds royaler en zijn niet meer opgedeeld in loss kamers zoals vroeger. Bij veel ruimte is keukeneiland ook echt een eyecatcher en het middelpunt van een leefkeuken.

Nadelen van een keukeneiland:

Een eiland kost erg veel ruimte. Een blad van 300x100 cm is al snel gewenst en vaak ook de minimale maat om erop te koken en te spoelen. Daarbij wil je graag dat het eiland ook vrij in de ruimte staat en dat er dus nog een looppad van ongeveer 100 cm aan alle zijdes over blijft. Omdat het werkblad niet tegen een wand aan komt oogt het ook sneller rommelig als er iets opstaat zoals bijvoorbeeld een koffiezetapparaatje. Daarom wordt vaak een keukeneiland gecombineerd met een kastenwand, oftewel apparatenwand.

Het plan begint met het juiste plaatje zodat je aan keukenman en de aannemer je wensen duidelijk kan maken. Zeker bij een verbouwing zullen er een aantal aansluitpunten verplaats moeten worden. En bij een nieuwbouwproject moet je het vaak al zo snel doorgeven. Op dat moment heb je focus enkel alleen op de keuken en heb je vaak nog geen idee over de rest van de ruimte. Dat terwijl de eetkamertafel ook onderdeel uitmaakt van de keuken, is daar nog voldoende plek voor over?

Wij bij PINTA helpen je graag met het maken van de juiste keuzes. Neem gerust contact op zodat wij jou kunnen helpen met het maken van je droomkeuken!

Deel dit bericht op social media
ONZE PARTNERS