De trendkleuren van het voorjaar van 2016 - Pinta
INSPIRATIE

De trendkleuren van het voorjaar van 2016

02 maart, 2016

Met het voorjaar in aantocht ben je misschien wel op zoek naar inspiratie voor een leuke nieuwe kleur voor je woonkamer, maar je wilt toch iets anders dan anderen. Wil je een vrolijke, warme kleur op je muur hebben? Lees dan vooral eens verder!

Meerdere keren per jaar brengt de organisatie Pantone een kleurenrapport uit, waarom de nieuwe kleurentrends van het seizoen worden besproken. Dit zijn trends die in de mode-industrie worden opgemerkt. Het interessante aan modekleuren is dat ze vaak enkele tijd later in de interieurbranche worden overgenomen (denk bijvoorbeeld aan de pastelkleuren van 2015).

Beïnvloed door de wereld van kunst en de drang naar het onthaasten in een wereld die op 200% draait, is gekozen voor een rustgevend kleurenpalet. Ontwerpers hebben zich laten inspireren door het contrast van het stedelijke leven en de rust die de natuur uitstraalt. Kunstenaars die bekend zijn door hun gewaagde gebruik van kleuren, vormen en lijnen, bijvoorbeeld Picasso, hebben een sterke invloed gehad op de trendkleuren van komend voorjaar.

Leatrice Eiseman, CEO van Pantone: “De kleuren van dit seizoen brengen ons naar een vrolijkere, zonnigere plaats, waar we de vrijheid ervaren om de vrolijkere versie van onszelf te zijn” . De kleuren doen denken aan landen ten zuiden van de evenaar, waar de kleuren veel voorkomen in de (nog ongerepte) natuur.

De trendkleuren

Kleur: Roze Quartz
Omschrijving: De lijst met trendkleuren wordt aangevoerd door een warme roze-tint. Het gaat om een zachte tint die doet denken aan een tropische zonsopkomst, een lichte blos of een knoppende bloem. De kleur is erg geschikt voor accessoires, om zo warmte te creëren.
Goed te combineren met: Lilatinten, blauwtinten en andere roze tinten

Kleur: Peach Echo
Omschrijving: Oranje is een trendkleur die al vele jaren meegaat. De kleur van dit jaar is echter een warmere, zachte tint. De kleur is erg vriendelijk en toegankelijk, de één noemt het rood, de ander roze en een derde oranje. De kleur is daardoor ook makkelijk te combineren met andere kleuren, wat hem erg geschikt maakt voor een kleurrijk interieur.
Goed te combineren met: Rood, geel, oranje en een blauwtint als Serenity.

Kleur: Serenity
Omschrijving: Een kleur die doet denken aan een lucht met flinterdunne bewolking. De naam zegt erg veel over de kleur. Sereniteit staat voor vrede, rust en kalmte. Serenity is een kleur die harmonie geeft in een ruimte.
Goed te combineren met: Rood, roze en beige

Kleur: Snorkel Blue
Omschrijving: Iedereen kent de kleur Navy wel (of een bepaalde uiting daarvan). De kleur Snorkel blue komt hier bij in de buurt, maar in een vrolijkere, uitgesproken tint. De naam en de kleur zelf doen denken aan een vakantie op een tropisch eiland, met uitgestrekte stranden en een diepblauwe zee. De kleur zelf heeft een zekere rust over zich, maar wanneer het licht er op valt knalt hij van de muur.
Goed te combineren met: Roze, groen en lila

Kleur: Limpet Shell
Omschrijving: Naam van kleur komt van de binnenkant van de schelp van een zeeslak. De kleur is een blauwtint met een lichte tint die naar groen neigt. De kleur is erg fris en geeft een zomers gevoel aan de ruimte. Mooi als accentkleur tegenover een donkere muur, of juist om een accent aan te brengen in een donkere ruimte.
Goed te combineren met: Aardetinten, roze, rood en grijs

Kleur: Lilac Grey
Omschrijving: Grijs, maar met een kleurige draai. De kleur heeft een lichte tint lila, om zo onderscheidend te zijn van de klassieke grijs die we allemaal wel kennen (en persoonlijk, zat zijn). De kleur geeft warmte in plaats van een strak, industrieel gevoel.
Goed te combineren met: Rood, roze en aardetinten

 

Kleur: Iced Coffee
Omschrijving: Een neutrale lichte bruine tint, gebaseerd op een zomerse ijskoffie. Een rustige aardetint, die op subtiele wijze een mooie basis vormt in zowel meubels, vloeren, maar ook als verf of andere wandbekleding.
Goed te combineren met: De kleur kan gecombineerd worden met alle andere trendkleuren van dit voorjaar.

De rustige, warme trendkleuren van dit voorjaar hebben we nu gehad. We komen nu uit bij de stoere en felle accentkleuren: vaak ben je te bang!

Kleur: Fiesta
Omschrijving: Het woord fiesta krijg ik een vrolijk gevoel bij, ik waan me in Spanje op een van de vele grote, vrolijke en kleurrijke feesten. De kleur is erg harmonieus waardoor deze te combineren is met praktisch alle andere (felle) kleuren. De kleur knalt, geeft spontaan een vrolijk gevoel aan een kamer (al is het maar in accenten).
Goed te combineren met: Praktisch alle kleuren, erg mooi met de eerder genoemde Limpet Shell

Kleur: Buttercup
Omchrijving: De boterbloem is misschien wel één van de meest geziene bloemen in Nederland. Hij heeft een felle, maar toch warme gele tint. De boterbloem staat voor zomer. Buttercup is geen kleur die ik zou adviseren als basiskleur, maar als je het durft enorm gaaf op meubels of accessoires.
Goed te combineren met: Donkerblauw, oranje en wit

Kleur: Green Flash
Omschrijving: Groene flits, bij de naam verwacht je al dat het om een knalkleur gaat en dat is ook zo. De kleur is het beste te omschrijven als appeltjesgroen. Het is een erg gewaagde kleur die zich het best laat gebruiken als accessoire-kleur.
Goed te combineren met: Felle kleuren, wit en zwart

Kom je er zelf niet uit qua kleuren? Pinta helpt je graag bij het kiezen!

Deel dit bericht op social media
ONZE PARTNERS