Hoe kan ik de akoestiek in huis verbeteren? - Pinta
INSPIRATIE

Hoe kan ik de akoestiek in huis verbeteren?

02 november, 2018

Hoe kan ik de akoestiek in huis verbeteren?

Een probleem dat steeds vaker voorkomt omdat we steeds meer harde materialen toepassen in huis. Zoals een tegelvloer, veel glas, beton en minder meubels. Het geluid wordt niet geabsorbeerd door

Hoe kan je de galm in je kamer, en dus de akoestiek verbeteren?

Akoestiek tip 1 - Vloeren:

Vaak wordt gekozen voor een harde vloer als afwerking, zoals een tegel, laminaat of pvc. Deze harde materialen dragen niet bij aan een betere akoestiek. Heb je nog de keuze omdat de vloer niet gelegd is? Kies dan voor een geluidsisolerende ondervloer. Mocht dit toch niet voldoende zijn of je vloer ligt er al in dan is een karpet of een vloerkleed, oftewel een zachte vloerbedekking, een middel om het geluid te absorberen. Een vloerkleed kun je bijvoorbeeld bij Desso op maat laten maken zodat deze perfect past.

Akoestiek tip 2 - Raambekleding:

De wens voor houten jaloezieën zien wij vaak voorbij komen. Nadeel hiervan voor de akoestiek is dat dit ook weer een hard materiaal is. Een raambekleding in de vorm van een stof, zoals een rolgordijn, vouwgordijn of plissé, draagt bij aan een betere akoestiek, daarnaast heeft Luxaflex nog vele andere vormen van raamdecoratie. De beste manier om de geluidsgalm te reduceren is door het toepassen van  vol gordijn, hoe zwaarder hoe beter. Heb je bijvoorbeeld voor alle ramen een houten jaloezie? Kies dan bij de achterdeur (waar vaak een houten jaloezie technisch niet goed past) voor een mooi gordijn van vloer tot plafond.

Akoestiek tip 3 - Plafond:

Heb je al eens gedacht  aan een akoestisch plafond? En nee, dan bedoelen we niet het systeemplafond zoals we deze vaak in kantoorpanden zien. De variant die je prima kan toepassen is akoestisch stucwerk, eigenlijk zie je dan geen verschil met een 'normaal' plafond. Het is alleen wat dikker. Nadeel hiervan is dat het soms ook weer een te groot oppervlak is en teveel geluid kan absorberen. Daarnaast is het alleen makkelijk toepasbaar tijdens een (ver)bouw.

Akoestiek tip 4- Wanddecoratie:

Laat een print drukken op een akoestisch paneel. Of plaats een akoestisch behang op een wand. Onze partner Arte heeft een collectie van zogenoemde thermoforming behang in de collectie. Een stoffen behang, met een 3D effect. Zowel mooi als functioneel.

Akoestiek tip 5 - Meubels:

Heb je nog geen meubels in huis staan dan zul je ook merken dat de akoestiek nog niet optimaal is. Ook meubels zullen ervoor zorgen dat de weerkaatsing van het geluid verminderd word. Denk daarbij aan een lekkere loungebank in stof of de gestoffeerde stoeltjes aan de eetkamertafel. Daarnaast komt natuurlijk nog een stukje aankleding, zoals een grote plant of de mooie lamp boven de eetkamertafel. Al deze items hebben invloed op de akoestiek in de ruimte. 

Genoeg  tips om zelf de akoestiek in je woning te verbeteren. Er zijn natuurlijk vele mogelijkheden hoe je dit gaat realiseren. Vind je het lastig en kunnen wij jou helpen? Neem dan gerust contact op met PINTA.

Deel dit bericht op social media
ONZE PARTNERS